VEGANODAKTYL

Panzanella

Chlebový salát z Toskánska. Musela jsem použít chleba z našeho regionu (je vegan!), má varianta na tento salát tedy není moc italská. Záleží na vašich možnostech, co jste schopni sehnat. Můj „základní recept“, který je jednoduchý a rychlý:

ingredience:

  • chléb, ideálně starší
  • voňavá a sladká rajčátka
  • najemno nasekaná šalotka
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • bazalka
  • pepř

Poměr rajčat ku chlebu by měl být 1:1.

Poměr vinného octa k olivovému oleji 1:5

Nejdříve chléb  opečeme na sucho na plotně, na grilu nebo v toustovači (ne moc dlouho, bo se vám přichytne jako mně).

V mističce smíchejte vinný ocet a olivový olej.

Do mísy dejte nakrájená rajčata, nadrobno nasekanou šalotku (opravdu stačí trochu), zalijte zálivkou, opepřete, můžete osolit. Pořádně promíchejte. Úplně nakonec přidejte ještě teplý opečený chléb nakrájený na kostky a znovu pořádně promíchejte.

Čím déle necháte panzanellu odležet, tím více vám chléb změkne a nacucá do sebe zálivku.

Panzanellu si můžete „dotunit“ dle svého – přidat zeleninu, kapary apod.

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign