Chlebový salát z Toskánska. Musela jsem použít chleba z našeho regionu (je vegan!), má varianta na tento salát tedy není moc italská. Záleží na vašich možnostech, co jste schopni sehnat. Můj „základní recept“, který je jednoduchý a rychlý:
ingredience:
- chléb, ideálně starší
- voňavá a sladká rajčátka
- najemno nasekaná šalotka
- vinný ocet
- olivový olej
- bazalka
- pepř
Poměr rajčat ku chlebu by měl být 1:1.
Poměr vinného octa k olivovému oleji 1:5
Nejdříve chléb opečeme na sucho na plotně, na grilu nebo v toustovači (ne moc dlouho, bo se vám přichytne jako mně).
V mističce smíchejte vinný ocet a olivový olej.
Do mísy dejte nakrájená rajčata, nadrobno nasekanou šalotku (opravdu stačí trochu), zalijte zálivkou, opepřete, můžete osolit. Pořádně promíchejte. Úplně nakonec přidejte ještě teplý opečený chléb nakrájený na kostky a znovu pořádně promíchejte.
Čím déle necháte panzanellu odležet, tím více vám chléb změkne a nacucá do sebe zálivku.
Panzanellu si můžete „dotunit“ dle svého – přidat zeleninu, kapary apod.