Původně nenápadné těstoviny ze sekce „Co dům dal“ nám tak chutnaly, že jsme se rohodli je zařadit na seznam stálých víkendových obědů.
4 porce
- těstoviny
- 1 lilek
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g červené čočky
- 600 ml horkého vývaru (bujón je taky ok)
- 1 hrst petržele
- olej
- sůl
- pepř
- špetka chilli
- tvrdý ne-sýr řeckého typu (optional)
+ - „Živáňská omáčka tradiční“, která se na Vás usmála ze špajzky, nebo:
- 1 drcená rajčata v plechovce
- 1 menší protlak
- 4 okurky nakládačky
- 4 nakládané plátky papriky
- cukr
Lilek:
Troubu rozpalte na 180 °C. Petržel nasekejte nadrobno a asi 1/3 vmíchejte do cca 50 ml oleje. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Lilek podélně rozkrojte a opatrně prošpikujte plátky česneku tak, abyste u toho neprořízli slupku. Štědře posolte, lehce opepřete a pečlivě pomažte petrželovým olejem, vložte do pekáče a dejte nepřikryté péct na 35-40 minut.
Omáčka:
Pokud se rozhodnete si živáňskou omáčku udělat vlastní, tak použijte nadrobno nakrájenou cibuli, protlak, drcená rajčata a nadrobno nakrájené nakládané okurky a papriky. V hluboké pánvi rozpalte a postupně ve vyjmenovaném pořadí přidávejte ingredience. Osolte, opepřete, ale chuť omáčky by měla být také dost sladká, proto můžete přidat cukr. Pokud máte Živáňskou kupovanou, celý postup nahraďte tím, že na oleji osmahnete cibuli a na ní nalijete kupovanou omáčku. Přisypte nasekanou petržel, zalijte vroucím vývarem a přidejte červenou čočku. Asi 5 minut vařte nepřikryté, poté stáhněte plamen, přikryjte a duste další 15 minut. Kdo chce, může dát trochu chilli. Až je čočka měkká, odstavte z plamene.
Mezitím si v osolené vodě uvařte těstoviny a z trouby vytáhněte upečený lilek. Měl by být měkký a voňavý. Lilek přendejte na krájecí prkýnko a nakrájejte na menší kousky, které následně vmíchejte do omáčky. Kdo chce, může těstoviny a omáčku smíchat v pánvi dohromady tak, jak to dělají Italové. Dle libosti posypejte nastrouhaným ne-sýrem řeckého typu a dejte se do jídla.