VEGANODAKTYL

Dýňová polévka s tofu

Haloween už je letos sice za námi, ale dýňová sezóna je stále v plném proudu. Pokud jste milovníkem chutných a vydatných polévek, bude se vám tahle dýňová polévka s tofu líbit.

4 porce

  • 1 kg dýně hokkaido
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo bujónu)
  • 1x větší cibule
  • 3x česnek
  • 2x jarní cibulka
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 ml ovesné smetany (sójová je taky ok)
  • 2x tvrdého tofu (teriyaki, uzené, marinované…)
  • slunečnicová semínka (hrst na porci)
  • sójová omáčka (cca 3 lžíce)
  • 2x bobkový list
  • sůl
  • mletý pepř
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • slunečnicový olej
  • dýňový olej (nemusí být)

Dýňová polévka:

Hokkaido dýni neloupeme, pouze rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a necháme si ji stranou. Na plotnu si dáme ohřívat vývar, který budeme potřebovat vroucí. Ve větším hrnci na oleji osmažíme cibuli tak, aby změkla, ale její barva se nezměnila. Přidáme pokrájenou dýni a pražíme asi 5 minut na středním až vyšším stupni, ke konci vmícháme utřený česnek a promícháme. Vše zalijeme vroucím vývarem, citrónovou šťávou a sójovou omáčkou. Dochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí a bobkovým listem. Snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut pomalu vařit. Po půl hodině zkontrolujeme tvrdost dýně, v tuto chvíli by už měla být měkká, a tím pádem hotová. Odstavíme, vyndáme bobkový list (!) a tyčovým mixérem mixérem rozmixujeme do hladka (nebo jak to máte nejradši). Pak už jen vmícháme rostlinnou smetanu a prohřejeme.

Tofu & Semínka:

Na větší pánvi na střední stupeň na sucho opražíme slunečnicová semínka. Jakmile začnou hnědnout, přesypeme je do mističky. Tu samou pánev použijeme na usmažení tofu. Tofu si nakrájíme na kostičky o velikosti 1×1 cm. Do rozpáleného oleje dáme nakrájené tofu a kdo chce, může zastříknout sójovkou. Za občasného míchání smažíme asi 5 minut. Po dokončení vysušíme ubrouskem od přebytečného oleje a dáme do misky.

Servírování:

Horkou polévku nabereme do misky nebo talíře, zasypeme tofu, slunečnicovými semínky a jarní cibulkou, a celé lehce doladíme dýňovým olejem. Podáváme s chlebem, nebo opečenými toasty.

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign