Jáhly by se čas od času měly objevit v našem jídelníčku, protože jsou dost výživný – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Tak si třeba zkuste tuhle jednoduchou záležitost.
Ingredience:
- jáhly pšeno (dle hladu)
- lahůdkové tofu (nebo jiné, dle vás)
- pšeničné klíčky (2hrsti)
- slunečnicové semínka (2 hrsti)
- alsan (nebo jiný rostlinný margarín), cibule, hladká mouka na zásmažku
- pepř, sůl, vegeta (bez glutamátů a éček)
- bylinková směs na saláty (hrst)
- rajčata ve vlastní šťávě (plechovka)
- kokosové mléko 3 lžíce polévkové
- pažitka sušená
Postup:
Nejprve si na hluboké pánvi, či hrnci uděláme zásmažku – na alsanu poválíme pokrájenou cibulku, poté zlehka zasypeme moukou a mícháme dokud trochu nezhnědne, zalejem vodou a řádně rozmícháme ať tam nejsou hrudky. Přihodíme jáhly a rajčata, osolíme, opepříme dle chuti, přidáme vegetu a pokrájené tofu, zamícháme a dáme pod pokličku podusit na mírnější oheň. Ke konci přidáme kokosové mléko, bylinky, slunečnicové semínka a pšeničné klíčky, promícháme a až jsou jáhly tak akorát na skus, podáváme ozdobené sušenou pažitkou. Rychlé, levné, výživné.