Holubky jsou jídlo, ke kterému se hlásí Slováci, Poláci i Romové…je to každopádně velká dobrota!
Ingredience:
- hlávka bílého zelí
- sójový granulát
- pohankové vločky
- cibule
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- rajský protlak
- majoránka, kmín, pepř, sůl, sladká paprika
- agáve sirup
- citrón
- Sojola či jiné veganské máslo
Do velkého hrnce s vroucí vodou vložíme celou hlávku zelí a necháme vařit. Na olivovém oleji osmažíme cibuli s česnekem, přidáme uvařený sójový granulát a pohankové vločky (vařila jsem je cca 10 minut společně se zeleninovým vývarem). Přisypeme koření a prohřejeme. Ze zelí vždy uloupneme měkké vrchní listy a necháme jej dál vařit. Do listů přidáme směs z granulátu a pohankových vloček, zamotáme, v případě potřeby zajistíme párátkem. Připravené holubky vkládáme do zapékací misky vymazané olivovým olejem. Když je miska plná, rozmícháme na pánvi rajčatový protlak se solí, pepřem, vodou, citrónovou šťávou a kapkou agáve sirupu. Tím poté holubky polijeme a dáme péct na 200 stupňů cca 45 minut. Podáváme s pečivem.