Slunečnice topinambur je opomíjená kořenová zelenina jemné oříškové chuti. Dá se jíst syrová, dusit, vařit, zapékat. Hlízy rychle zasychají, již během týdne, ale zvládají i velké mrazy a během celé zimy až do časného jara si je můžeme čerstvé vykopávat. Obsahují ovocný cukr (především inulin), minerální látky, železo, křemík, vápník.
Potřebujeme:
- topinambur
- mrkev
- citronová šťáva, stačí půl citronu
- pórek
- celer
- česnek
- petrželová či celerová nať, nebo jiné zelené
- pažitka
- dýňové semínko
- oblíbený olej za studena lisovaný
- černou sůl
- pepř nebo jiné oblíbené koření
Topinambury si důkladně omyjeme a očistíme kartáčkem. Pokud máte topinambury čerstvě nakopané, nemusíte ani loupat. Po nastrouhání, ihned zakapeme topinambury citronovou šťávou, aby nezhnědly. Zbytek surovin nastrouháme, nakrájíme, nasekáme. Smícháme dohromady a necháme nějaký čas uležet a propojit v lednici. Dobrou chuť.