K receptu je potřeba opravdu kvalitní kari.
- 1 tempeh natural, nakrájený na kostky
- bobkový list
- 1 lžíce teriyaki omáčky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce Alsanu (margarinu)
- 1 středně velká žlutá cibule
- 1/2 čajová lžička římského kmínu
- 1 lžička kari koření
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžíce kari pasty (můžete vynechat, pokud nechcete hot-hot)
- 1 konzerva rajčat, nakrájených na kostičky
- 3/4 šálku vody
- 200 ml soyové/ovesné smetany nebo kokosového mléko
- 2 lžičky mořské soli
- 5 velkých brambor
- malá hrstka nasekaného koriandru
V osolené vodě uvaříme brambory do poloměkka.
Abychom zbavili tempeh hořkosti, je dobré ho tak pět minut menším hrnci povařit se lžicí olivového oleje, bobkovým listem a s teriyaki omáčkou. Počkáme, než vychladne a nakrájíme tempeh na kostičky.
V hluboké pánvi nebo hrnci rozpustíme margarín spolu s olivovým olejem, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Vmícháme kari pastu, římský kmín, kari, kurkumu, a kajenský pepř, počkáme asi třicet vteřin, pak přisypeme rajčata a podlijeme vodou. Povaříme 3minuty.
Přilijeme soyovou/ovesnou smetanu nebo kokosové mléko a směs rozmixujeme (nemusíte).
Přidáme tempeh nakrájený na kostičky. Já ho mám raději, když se předtím ještě trochu osmaží na pánvi.
Omáčku přivedeme k varu. Necháme vařit po dobu 5 minut, pak přidáme brambory. Můžete ještě naředit „mlékem“.
Při podávání posypeme koriandrem.
Miluju kari.