Je super si dopřát v zimním období hromadu vitamínů a minerálů. Naklíčené luštěniny jsou ideální způsob a chutnají výborně. Klíčím čočku, hrách, mungo, nejoblíbenější je pro mě cizrna-římský hrách.
Potřebujeme (1-2 osoby)
- čočku Beluga 3-4 dny naklíčenou – velkou hrst
- pol. lž. čerstvé řeřichy
- pol. lž. natě petržele
- ¼ červené papriky
- ½ mrkve
- kousek pórku
- pol. lž. sezamového oleje ze studena lisovaného (či jiný kvalitní olej)
- sůl
Našla jsem v obchodě pro mě novou čočku belugu černé barvy…Na salát použijte klidně červenou, či klasickou hnědou, ale nepůlenou a neloupanou. Stačí 2-3 dny a máte čerstvé vitamíny, i když venku je už kosa. Čočku můžeme nechat v celku nebo rozsekat, mrkev nastrouháme na jemném struhadle, vše ostatní najemno nakrájíme, řeřichu a petrželku také najemno nasekáme. Vše smícháme, zalejeme olejem, osolíme. Já používám růžovou himálajskou jemnou sůl. Je možné použít i jiné koření, jako pepř a další, ale osobně dávám přednost jemné chuti zeleniny a čočky.
Dobrou chuť.