Velice rychlá jednoduchá polévka s hlízami slunečnice topinambur. Specifická vůně i chuť 🙂
Potřebujeme: (3-4 porce)
- olej
- menší cibuli
- mouku na zásmažku ( použila jsem celozrnnou špaldovou mouku)
- 5 menších hlíz topinambur
- 1 mrkev
- půl malé cukety
- česnek 1-2 stroužky
- zelené natě na dozdobení
- sůl
Postup:
Najemno pokrájenou cibulku na oleji osmažíme a zasypeme moukou. Zásmažku po troškách zalejeme vodou a přidáme veškerou zeleninu pokrájenou na kousky. Mrkev na menší kousky, cuketu naopak na větší. Topinambur se uvaří velice rychle, stačí nechat probublávat cca 10-12 minut. Až zelenina změkne, odstavíme a ponorným mixérem vytvoříme krém. Do hrnce přidáme ještě nasekané zelené natě a prolisované stroužky česneku, sůl a chutě necháme ještě pár minut pod pokličkou spojit. Dobrou chuť.
Vůně vařených topinambur je opravdu specifická a ne každému může být příjemná, ale pro chuť a výživovou hodnotu opravdu stojí za to topinambur vyzkoušet 🙂