Trochu delší recept, ale stojí za to. Tahle klasika francouzské kuchyně se dá krásně obohatit kořenovou zeleninou a doplněná o luštěniny a kukuřici jde o skutečnou lahůdku.
Přísady:
Ratatuj
6 pl olivového oleje
250 g brambor (nejlépe červené)
250 g pastináku (lze nahradit kořenovou petrželí)
150 g mrkve
200 g tuřínu (lze použít celer)
2 stroužky česneku
50 g vypeckovaných černých oliv
200 g nasekaných rajčat z konzervy, scezené
150 ml passaty (pasírovaných rajčat)
2 čl čerstvé nebo 1 čl sušené dobromysli (oregano)
sůl
pepř
zeleninový vývar pro případné podlévání
Hrách
300 g žlutého loupaného hrachu
1 čl celého nebo ½ čl mletého římského kmínu
1-2 cibule
2 pl oleje
sůl
pepř
Polenta
250 g instantní polenty
1250 ml vody
semínka dle chuti (len, seznam, konopné semínko atd.)
bylinky dle chuti, čerstvé či sušené
sůl
pepř
V úvodu si uděláme polentu. Na suché pánvi si opražíme semínka, získají mnohem lepší chuť. Dáme si vařit vodu a do vroucí osolené vody vsypeme polentu se semínky a nasekanými bylinkami. 1 minutu polentu za stálého míchání povaříme a poté stáhneme z ohně. Osolíme a opepříme dle chuti. Poté vlijeme do zapékacích misek, forem na muffiny či mini střívek na tlačenku, dle osobních preferencí, a necháme vychladnout.
Pak se vrhneme na ratatuj, která se bude tvořit dost dlouho a bude čas si dodělat přílohy. Veškerou kořenovou zeleninu a brambory si pokrájíme na plátky a klínky. V dostatečně velkém kastrolu si rozpálíme olej a na středním plameni osmahneme zeleninu a brambory společně s prolisovaným česnekem, cca 2 – 3 minuty. Následně přidejte olivy a pokračujte asi 5 minut. Vmíchejte rajčata a passatu. Poté kastrol přiklopte a vložte zhruba na 60 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Vše duste doměkka a občas zkontrolujte zda se nevydusila všechna šťáva, případně přilijte trochu vývaru nebo vody. 5 minut před koncem vmíchejte dobromysl a ochuťte solí a pepřem.
Je čas na hrách. Ten zalijeme vodou a vaříme do měkka, klidně malinko rozvaříme do kašovité konzistence. Přidáme římský kmín a ještě krátce společně prohřejeme. Nakonec osolíme a opepříme. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
Nezbývá než servírovat. Takže vychladlou polentu zprudka opečeme na pánvi, aby udělala zlatavou kůrčičku. Dáme na talíř, doplníme porcí hrachu, který ozdobíme osmaženou cibulkou a doplníme ratatuj. Pro gurmány by k tomu sedlo nějaké polosuché bílé víno.
Dobrou chuť!