Vím, nuda, jeden z mnoha receptů na perník. Tento je krásně nadýchaný a mňamkozní.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku sojové mouky
- 1 a 1/2 hrnku sojového mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do perníku
- 1 lžička sody (nebo kypřícího prášku – používám bez fosfátů)
- 1 – 2 lžičky perníkového koření (směs skořice, badyánu, nového koření, fenykl, koriandr)
- 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
Můžete přidat:
rozinky, oříšky, semínka, sušené ovoce…
V míse smícháme veškeré suché ingredience, poté přidáme mléko, olej a vše smícháme vařečkou, dokud nevznikne hladké polotekuté těsto. Je-li těsto příliš tuhé a hrudkovité, přilijte trochu mléka. Nakonec přimíchejte nasekané oříšky, sušené ovoce. Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný rostlinným tukem a moukou.
Pečeme asi 30minut v předem vyhřáté troubě na 180°.
Hotový perník můžete potřít marmeládou, posypat slunečnicí, kokosem a přelít čokoládovým dippem.
- 1/4 hrnku rýžového mléka
- 3 lžíce holandského kakaa
- 1-2 lžíce sirupu (agavé, javorový..)
- 1/2 hrnku margarínu – Alsan
Do hrnce dáme rýžové mléko, kakao, margarín a sirup. Vaříme na nejmenší teplotu, dokud nemáme sametovou čokoládu, kterou nalijeme na perník.