Velmi slavnostní a moc dobrý veganský dort. Inspirace nalezena u českého guru vegan dortů veganotic.blogspot.com (pokud někdo čirou náhodou nezná, pak se o hodně ochudil :)). Není to zas až tolik pracné (ačkoli já zkoušela potahované dorty už tři a tenhle je první jakž takž fotogenický :)) a každému veganovi jistě udělá mega radost (vlastně i neveganům). Recept je na formu cca 26 cm, dort je potom trošku nižší, takže buď zdvojnásobte suroviny, nebo použijte menší formu.
Seznam ingrediencí:
Těsto (mělo by vyjít tekutější, ne moc husté)
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
balíček vanilkového cukru
1 hrnek cukru
1/4 hrnku oleje
1 hrnek sojového mléka a kousek
vanilková esence nebo pravá vanilka
Krém
2 plechovky kokosového mléka (na doporučení předávám dál, zatím nejlepší je Albert, protože má hodně tuku)
vanilka
cukr
ztužovač šlehačky (volitelné)
marmeláda plus ovoce dle chuti (já použila domácí jahodovou a jahody)
potahovací hmota, marcipán (dá se sehnat v Tescu nebo na netu, bacha, některé tyto hmoty jsou ze sušeného mléka)
Suroviny na těsto smícháme (nejdřív suché a pak mokré, dobře promíchat) a pečeme na 200°C cca 30 minut (řiďte se vlastním uvážením a také výškou dortu). Po upečení se nechá korpus vychladnout a poté rozřízne na 2 části (opět, záleží na výšce, může se rozkrojit i na 3). Do plechovky kokosového mléka, které je v lednici odleželé alespoň jeden den (nutné pro ztuhnutí), uděláme naspod dvě díry a necháme vytéct vodu. Poté se plechovka otevře a ztuhlý tuk se vydlabe do misky a vyšlehá s cukrem a vanilkou, ev. ztužovačem (pozor, zpočátku to jde docela ztuha). Až je hotový, zase se vrátí do lednice. Korpus se mezitím namaže marmeládou a poklade ovocem a pak se dá vyšší vrstva kokosové šlehačky. Přiklopí se vrchní díl a celý dort se ještě potře vrstvičkou šlehačky (zahlazení drobných nedostatků). Před potažením je ale nutné nechat nějakou chvíli v lednici, aby krém ztuhl.
Mezitím se vyválí potahovací hmota (nebo marcipán, ale s ním se mi pracuje maličko hůř, potahovací hmota mi přijde „blbuvzdornější“), která se předtím buď obarvila nebo nechala bílá. Nutno podsypávat moučkovým cukrem, aby se to netrhalo. Pokud je už požadované tloušťky a velikosti, přenese se opatrně na dort pomocí válečku. Pak začněte uhlazovat, odřezávat okraje a upravovat do finální podoby. Odřezky se dají použít na ozdoby atd atd, to už je na fantazii každého.
Dort se skladuje v lednici a pokud se držíte na uzdě, tak vydrží s určitostí tři dny (ale po 3 dnech už se některé ozdoby malinko roztékají, co taky čekat od cukrové hmoty :))
Dobrou chuť, příště je na řadě „pařížák“
(a rozhodně hledej inspiraci na již zmíněném webu).
S.