Jojo, podzim..cuketová úroda v plném proudu. Tady jeden z mých oblíbených receptů na polívčičku pro zahřátí. Je snadná a rychlá.
Ingredience:
- 60 ml panenského olivového olej
- 6 stroužků nadrobno nasekaného česneku
- hrst bazalkových lístků, nasekaných
- mořská sůl a mletý bílý pepř
- kari nebo kari pasta (záleží na vás, jak moc ji chcete hot-hot)
- 1kg cuket (nejlépe střední), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
- 750 ml zeleninového vývaru
- 60 ml vegansmetany na vaření
V hrnci rozehřejte olivový olej. Opečte na něm česnek, bazalku, přidejte osolenou cuketu a kari, nechte cukety lehce zezlátnout a změknout. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
Do rozmixované směsi vmíchejte smetanu a chvíli povařte. Osolte podle chuti. Při podávání ozdobte čerstvě mletým pepřem a bazalkou.