Občas mi k tomu kakajíčku v podzimním nečase chybí loupák. Pro všechny kdož se rádi/y vrací do dětství, tak tady je recept….
- 450ml rostlinného mléka
- 100g třtinového cukru
- 100g oleje
- 60g droždí
- 1kg hladké mouky
- špetka soli
Veškeré ingredience smícháme v míse do hladkého těsta (můžete použít ruční šlehač s nástavci na těsto – spirály). Těsto rozdělte na 4 díly – bochánky. Na lehce pomoučněném válu je pod přikryté utěrkou nechte kynout 45min.
Poté každý bochánek vyválejte na placky asi 4mm vysoké a rozkrájejte na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník srolujte od základny ke středu. Pokládejte na plech s pečícím papírem. Nechte kynout dalších 45min (můžete i déle). Těsně před pečením jsem každý loupák potřela rostlinným mlékem a posypala mákem.V rozehřáté troubě je pečte dozlatova.
Mák je velmi dobrý zdrojem vápníku ,)