Po výrobě kokosového mléka a tuku mi zbyla vlhká kokosová hmota a tak vznikl tento osvěžující dortík 🙂
Potřebujeme:
Korpus:
- 1 díl kokosové hmoty z výroby mléka nebo namočený strouhaný kokos
- 1 díl mandlí – suchých, neloupaných, namletých
- agáve sirup
Náplň:
- 1 díl namočených neloupaných mandlí (8-12h namočené, propláchnuté vodou, víc zvětší objem než kešu)
- 1 větší grep
- 2 pol. lž. kokosového oleje
- 1 k. lž. karobu
- datlový sirup (nebo jiné přírodní sladidlo)
Postup:
Kokos s namletými mandlemi smícháme a tentokrát důkladně osladíme. Sladká chuť korpusu nám bude kontrastovat s nedoslazeným grepem, takže na sirupu nešetřete 🙂 Hmotu vtlačíme do formy a dáme chladit do lednice.
Na náplň se nejdříve připravíme grep. Nejjednodušší způsob jak získat dužinu bez hořkých šlupek, je grep rozpůlit a dílky vydlabat lžičkou. Pokud jste narazily na grep s malinkými peckami, můžete je nechat, vyberte jen ty velké pecky. Dužinu z obou půlek grepu rozmixujeme s namočenými mandlemi a kokosovým olejem na hladkou hmotu. Část nedoslazené hmoty nalejeme na korpus a na chvilinku vložíme do mrazáku. Připravíme si tmavou část náplně. Do zbylé hmoty přidáte dostatek sirupu a lžičku karobu. Dort by měl vytvořit chuťové vrstvy sladký kokos-hořký grep-sladký grep. Pro milovníky citrusových plodů je to opravdu chuťový zážitek.
Tento dortík vložte aspoň na hodinu do mrazáku, pak ho skladujte v lednici.
Dobrou chuť