Lehký, zdravý a hlavně dobrý oběd či večeře…
Ingredience:
- jáhly
- 1 cibule
- 5 žampionů
- 1 mrkev
- 1 brokolice
- 2 stroužky česneku
- slunečnicová semínka
- sůl, kurkuma
- polníček
- domácí „sýr“: kešu, lahůdkové droždí, sůl, prášek z agaru, pórek, 1 stroužek česneku, citrón, lněná semínka
Jáhly propláchneme ve vlažné vodě, přebereme a dáme vařit se špetkou soli. Na olivovém oleji osmahneme cibuli s česnekem, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a společně restujeme. Následují slunečnicová semínka, na čtvrtky nakrájené žampiony a nadrobno nasekaná brokolice (před tím nechat zvlášť přejít varem). Den předtím je třeba připravit domácí „sýr“. Na hodinu necháme namočit kešu (100 g) do vody, poté je rozmixujeme spolu s 5 lžícemi lahůdkového droždí, citrónovou šťávou, lněnými semínky, solí, hrstí nakrájeného pórku, česnekem a 100 ml vody. V kastrůlku přivedeme 300 ml vody k varu spolu s práškem z agaru a odstavíme. Po chvíli agar přilijeme do rozmixované směsi a ještě jednou promícháme. Směs nalijeme do uzavíratelné misky a dáme přes noc vychladnout do ledničky. Druhý den dlabeme s jáhlovým rizotem a polníčkem.