Ingredience:
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/4 hrnku kakaového prášku (ideál Holandský)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky pečící sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek rostlinného mléka (rýžového, sójového nebo ořechového)
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku javorového sirupu nebo agavé sirupu
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém:
- 180-200gr Alsanu
- 6 lžic na jemno rozemletých lískových oříšků (můžete nahradit mandlemi)
- lžíce lískovooříškového likéru (nebo jiný likér, dle vašich možností a chutí)
- 180 gr čokolády
- 2 lžíce silné kávy (nápoj)
Čokoládová poleva:
200 gr hořké čokolády na vaření
250 ml rostlinné smetany
Postup:
Dortíčky: Předehřejte troubu a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. V míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. V další míse smíchejte mléko, olej, javorový/agavé sirup, cukr, jablečný ocet a vanilku. Šlehejte asi 2 minuty. Suché ingredience přimíchejte do tekutých, promíchejte a těstem naplňte košíčky asi do 2/3. Dortíčky jsou hotovy tak po 20minutách, raději špejlí zkontrolujte zda se těsto nelepí.
Krém: 100gr čokolády rozpusťte v troše rostlinného mléko a nechte zchladnout, zbylou čokoládu nasekejte na kousky. Vyšlehejte tuk s cukrem a postupně zašlehejte ostatní ingredience. Dejte do ledničky vychladit. Poté krémem naplňte muffiny.
Čokoládová poleva: Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní smetanu a nechte zchladnout/ztuhnout do požadované konzistence. Ozdobíme polevou dortíčky, navrch můžete posypat lískovými oříšky.