VEGANODAKTYL

Červená čočková polévka

Červenou čočku mám hrozně rád, nejen pro její chuť a minimální nadýmavost, ale také pro její jednoduchou a rychlou přípravu. Tady je recept na jednu výtečnou polévku.

Ingredience:
3 lžíce oleje
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička římského kmínu mletého
sůl
pepř
špetku chilli koření (dle chuti)
1 litr zeleninového vývaru
1 hrnek červené čočky
1 velké mrkev
1-2 lžíce citrónové šťávy
panenský olivový olej

 

V hrnci rozehřejeme olej a vmícháme nasekanou cibuli a česnek. Restujeme zhruba 5 minut dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř a špetku chilli a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Kdo má možnost, může rajčatový protlak nahradit lžící ajvaru, polévka tím získá jinou chuť. Vložíme čočku, mrkev a zalijeme vývarem. Přivedeme na prudkém ohni k varu, poté oheň stáhneme, zakryjeme pokličkou a vaříme pozvolna zhruba 30 minut, dokud není čočka měkká. Po uvaření čočky přendáme odhadem polovinu polévky do mixéru a pomalu rozmixujeme na pyré. To následně vrátíme do hrnce a ještě krátce prohřejeme. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Na talíři dozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a zakápneme olivovým olejem.

Dobrou chuť!

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign