V čase nemocí, chřipek a dalších neduhů je zázvor výbornou prevencí, navíc jídlu dodá velice zvláštní a specifickou chuť.
Postup (tak pro 2 osoby)
Nejdřív si na hrubém struhadle nastrouháme 1 větší mrkev a 1 petržel, osmahneme, přidáme houby (hříbky, žampiony…) a zelejeme trochou vody nebo (pokud máme) zeleninovým vývarem…osolíme, dáme kmín a necháme vařit, dokud nám mrkev a celer nezměknou…jelikož to doposud vypadá jako polívka, musíme zahustit jíškou ( na pánvičku trocha oleje, či rostlinného másla-přidáme hl. mouku a mícháme, dokud jíška nezhnědne)…zahustíme jíškou a přidáme zázvor. Nejlepší je čerstvý, který oloupeme a nastrouháme…stačí tak 2 lžíce-nastrouhaného zázvoru…necháme vše 5-10 min. povařit, nakonec přidáme 1-2 stroužky česneku…
uvaříme rýži a máme hotovo…