Momentálně na tržnicích můžeme koupit hlívu ústřičnou. Chtěla jsem si vyzkoušet tuto zázračnou houbu, považovanou za elixír mládí a toto je výsledek. Rychlá omáčka s těstovinami.
Potřebujeme (1-2 osoby)
- olej
- malou cibuli
- kousek pórku
- 250g hlívy ústřičné
- lžička kmínu
- pol.lž. sojové omáčky přírodně fermentované
- sůl
- bramborový škrob na zahuštění
- řeřicha nebo něco jiného zeleného
Postup:
Najemno nakrájený pórek a cibuli si na oleji trochu osmažíme a přidáme nakrájenou hlívu. Trochu osmažíme a zalejeme vodou. Přidáme kmín, sojovou omáčku a necháme vaříme tak 10 minut. Ochutnáme a pokud chceme ještě dosolíme. V trošce studené vody si rozmícháme lžičku bramborového škrobu a omáčku zahustíme. Minutku ještě povaříme, stáhneme z ohně, pak přidáme zelené natě nebo řeřichu a necháme dojít pod pokličkou ještě 5 minut. Omáčku jsem si dala s celozrnnými těstovinami, ale dobrá by byla i s pečivem.