Kiš kiš kiš, žádná pizza, ale quiche! Vynikající slaný koláč, který vládne Francii.
Základní těsto:
- 200g hladké mouky
- 100g změklého margarínu
- cca 1dcl vody
- špetka soli
Mouku prosijte, bude kypřejší a těstu to prospívá. Přidejte špetku soli a nakrájený margarín. Mouku s margarínem zpracujte rukama na drobenku. Opatrně přilijte vodu – tady pozor, každá mouka vstřebává jiné množství vody, takže vám může trocha vody zbýt nebo naopak chybět. Zpracujte tuhé hladké těsto, které se nelepí a dejte ho odpočinout do chladu aspoň na 30 minut. Před dalším zpracováním ho nechte chviličku „roztát“ v pokojové teplotě.
Vyválejte placku dle velikosti formy, kterou dobře vymažte a vyložte těstem.
Teď je na vás, čm si quiche naplníte.
Má varianta rajčátka, špenát a veganská riccota:
- cherry rajčátka
- čerstvý špenát
- olivový olej
- 2 balíčky tofu natural
- 5 lžic lahůdkového droždí
- sůl dle chuti
- pepř
- bazalka
Veganská riccota: Tofu rozmačkáme na jemno, přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř a bazalku a zamícháme.
Na quiche vrstvěte veganskou riccotu, cherry rajčátka rozkrájená na půlky, spařený špenát a na konec zase riccotu. Na konec pořádně pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 – 30 minut.