22nd Pro2014

Vegan Princess

by Silueta

vegan princess

Opět po delší době dort (ode mě se už skoro ani nic jiného čekat nedá ;)). Dlouho jsem si na tenhle princeznovský počin brousila zuby a vlastně jsem ani neměla příležitost ho zkusit, až moje neteř měla minulý týden narozeniny, tak jsem do toho praštila. Čekala jsem, že to bude vysoká cukrařina, ale nakonec to vlastně bylo strašně jednoduché (pokud umíte alespoň trochu pracovat s potahovací hmotou, tak je to brnkačka. Já se s tím stále ještě peru). Vlastně to byla docela sranda pozorovat, jak se z kupy podivné bábovky stává finální produkt 🙂

Základem je jakýkoli korpus, který se buď upeče v kónické formě nebo v normální kulaté a pak se seřízne do kužele aka plesové šaty.

Ingredience:

Korpus:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

prášek do pečiva

3 lžíce kakaa

vanilka

1 a 1/4  hrnku rostlinného mléka

1/3 hrnku oleje

rozmixovaný banán

Klasický až skoro zbytečně jednoduchý korpus, nejdříve se smíchají suché a pak se vmíchávají tekuté ingredience a vše se řádně zmixuje dohromady. Pečeme na 180-200°C po dobu nezbytně nutnou, testujeme průběžně špejlí  (záleží, jestli je korpus pečen na dvě části nebo dohromady, to potom trvá déle). Po vychladnutí se rozkrojí na cca 4 kusy a seřízne se tak, aby v horní části byl korpus nejužší.

Na krém existuje také spousta variací, mně se osvědčilo kokosové mléko (resp. ztuhlý kokosový tuk z mléka) rozmixované s kešu oříšky. Na každé patro tedy dávám kyselou marmeládu (černorybízová, hezky zvláční a provoní korpus) a na ní vrstvu krému.

Na povrch dortu je lepší udělat máslový krém, neb nedrží tolik vodu a tudíž se nám na něm nerozpouští fondán. Vyšlehala jsem cca 200 g másla (Alsanu) se dvěma lžícemi vanilkového pudingu a s cukrem, pokud nemáte rádi máslovou chuť jako já, lze tento krém zjemnit dvěma vrchovatými lžícemi kokosového krému s kešu. Krém pak získá kokosový nádech, ale pořád zůstává máslový a dobrý jako podklad. S tímto krémem se tedy zarovnají povrchové nerovnosti a před zdobením fondánem se nechá dort ztuhnout v lednici.

Konečné úpravy pak záleží na vaší fantazii, před zdobením fondánem (kupuji 200 g balení v Tescu, na dost je použito 1,5 balení) se doprostřed dortu vyřízne kolečko a dovnitř se zapíchne bárbína (která jsem sundala nohy, aby zbytečně nevykukovala:)). Panence jsem udělala korzet před zapíchnutím do dortu také z fondánu. Celé dílo se pak může ještě dozdobit zbylým krémem nebo ozdůbkami z cukrové hmoty.

Byla to taková moje první improvizace, tak doufám,že je postup srozumitelný 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).