Tempeh z cizrny
Vyzkoušela jsem vyrobit domácí tempeh a to z cizrny. A je to luxus. Startér jsem si objednala na ekokoze, kde mají potřeby pro výrobu tempehu a tofu.
Ingredience:
- 500g cizrny (sušené)
- dvě lžíce vinného octa
- kávová lžička tempeh starteru
Postup:
Cizrnu namočte ideálně přes noc do vody nebo na několik hodin. Následně ji povaříme cca hodinu, scedíme a vysušíme v utěrce. V míse důkladně smícháme cizrnu, vinný ocet a tempeh starter. Přendáme do plastového sáčku, na konci zauzlujeme a vidličkou nebo tlustou jehlou do něj propícháme z obou stran pár otvorů. Sáček s tempehem dáme na talířek, přikrejeme utěrkou a dáme do tepla, potřebujeme 26-34 st C. Po 24 hodinách je hotovo.
Někdy to může trvat až tři dny. Záleží na místě a teplotě, kam jste tempeh dali/y dozrát.
Ahoj, kde jsi doma vytvořila 26-34°C?
aoj,mam hodne teplo v koupelne, dala jsem to k trubkam od topeni,bydlim v panelaku, tak to neni problem…
Tak to vypadá naprosto skvěle!
Ta cizrna je pak po uvaření zbavená slupek, nebo ne?
castecne ano,ale sem desne lina ji zbavovat vsech kulicek 🙂 a da se to……sem to tam chtela doplnit,diky za dotaz.
OK, díky.
A trvanlivost,cca??
Krásný den, chtěla jsem se zeptat, kde sehnat tempeh startér? 🙂
Ekokoza.cz
,)