Ořechový dort
Ořechový dort k odpolední svačině
Ingredience na korpus:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru (ev. plus balíček vanilkového cukru)
prášek do pečiva
1 hrnek vlašských ořechů, posekat na jemno
1 hrnek rostlinného mléka
1/4 hrnku oleje
Na krém je potřeba:
1 plechovka kokosového mléka (musí být hodné tučné), vychlazená přes noc
hořká čokoláda
marmeláda
Postupně smícháme suché a mokré ingredience na korpus a pečeme cca 30 minut na 200°C. Otestujeme špejlí. Po vyndání necháme vychladnout. Den předem si necháme vychladit kokosové mléko, které poté ztuhlé vydlabeme a vyšleháme s nastrouhanou čokoládou (já jsem použila tak 1/3). Vychladlý korpus rozřízneme na půl, pomažeme marmeládou (použila jsem bezinkovou) a 2/3 krému. Po přiklopení použijeme zbytek krému na zahlazení nedostatků na povrchu dortu.
Tipem na ozdobu je kreslení čokoládou. Já jsem si strom předkreslila na pečící papír a pak pomocí zdobičky a rozehřáté čokolády namalovala. Po vychladnutí to jde krásně sloupnout a přenést na dort.
Na fotce je ještě domalováno fialové šílenství, což nedoporučuji, neb barviva v prášku potom dodají jakousi nepříjemnou pachuť.
no to je nádhera! po dlouhý době a taková krása 🙂 sbíhaj se mi sliny..
Díky ti za chválu 🙂 po dlouhé době, no, prostě mi nějak poslední dobou spíš nevycházely fotky …:)
To zdobení je naprosto úžasné 🙂
Nedává se do čokolády mléko???
Do hořké čokolády (a hlavně té kvalitní) se nedává 🙂
Super recept, díky. Vyzkoušeli jsme už dvakrát, jednou s tímto krémem /akorát byl čokoládovější – použili jsme čokoládu na vaření z Lidlu a ta 100% bez mléka je/, podruhé s krémem z kokosového mléka a vanilkového pudinkového prášku za studena /krém Olé od Otkera/ + oslazeného. Ten vanilkový krém k tomu ořechovému těstu vyloženě sedl. Mimochodem, korpus moc chutnal i našemu malému batoleti.