VEGANODAKTYL

Makové mléko a banánovo-papájové smoothie

Rychlá, levná a hlavně výživově hodnotná výroba domácího mléka z máku.

Ingredience:

  • 100 g máku (může být modrý, ale i bílý – mléko z bílého máku bude mít malinko oříškovější chuť)
  • 800 – 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody, mléko bude krémovější)

Mák propláchneme, zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme přes noc stát v pokojové teplotě. Ráno bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk. Přelejte směs do mixéru a spusťte jej na plné otáčky. Můžete použít i tyčový.  Teprve mixováním nabobtnalého máku se totiž do nápoje dostanou cenné látky. Pak už jen zbývá makové mléko přecedit.Vystačíte si i s klasickými jemnými kuchyňskými sítky, použít ale můžete také lněné plátno, speciální vak na výrobu ořechových mlék, anebo třeba obyčejnou silonovou punčochu. Pokud se Vám bude zdát, že struktura nápoje po prvním scezení ještě není dostatečně jemná, nebojte se scezení zopakovat.

Smoothie:

Ingredience:

  • mražený banán (1 až 2 – záleží, jak chcete mít drink hustý)
  • půlka pomeranče
  • půlka papáji

Vše dobře rozmixujte (já používám tyčový mixér). Můžete si přidat sladidlo – javorový nebo váš oblíbený sirup, semínka – ráda používám chia, záleží na vás.

Voila, je hotovo.

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign