Smoothie z kopřiv
Jaro máme po celou dosavadní zimu, tak proč toho nevyužít…Tyhle mladé kopřivy jsem si nasbírala první lednový týden.
Potřebujeme:
- dostatek vůle si najít pod starou trávou mladé kopřivy
- jakékoliv ovoce – jablko
- vodu, nebo studený zelený čaj – ideálně bio
- můžete přidat jakákoliv semínka kvůli obsahu tuku – př.slunečnice
Všechno si pečlivě omyjeme, z jablka odstraníme jádřinec, nakrájíme na menší kousky a všechno mixujeme. Jak dlouho záleží na vašem mixéru. Já mám retro etu po mamince a úplně mi stačí, zvládne i dortové korpusy z ořechů, jen to asi trvá trochu déle než nějakým supermixem…:-)
Dobrou chuť.
Kopřiva je fajn, ale nemá se jíst syrová! Obsahuje toxické látky, které se rozkládají při teplotě 80 °C…. Takže kopřivu minimálně spařit. A taky sbírat na čistých místech, hromadí v sobě dusičnany (čistí půdu). 😉
Větší blbost jsem zase neslyšela. Vidím, že se vždy najde někdo, kdo záměrně chce lidi odradit od toho být zdraví. Jezte hoodně syrových kopřiv, pak si zaručíte spousty energie a léčivé procesy v těle. Celé dětství jsme chodli na kopřivy a řezali je slepicím atd…Dnešní svět je tak zvrácený, že se lidi bojí sníst čerstvou kopřivu a valit do sebe denodenně éčka a jedy, to jim přijde normální. Samozřejmě záleží, kde kopřivy natrháte. Hlavně nevěřte těmto bludům uměle vyvolaným.
Naprosto s Vámi souhlasím.
Skvělé chutná a je plné zdraví, co víc? Příprava snadná a rychlá. Děkuji za inspiraci, hned jsem vyzkoušela a přidala recept na https://www.pomodo.cz/recepty/koprivove-smoothie 🙂