Klasická česká babičkovská ňamka.
Začneme houskovým knedlíkem, protože to trvá dýl – recept na něj najdeš TADY.
Dáme si vařit sojové plátky a mezitím si nakrájíme na kostičky mrkev, celer a petržel, všechno ve stejném poměru a už začínáme smažit nakrájenou cibulku na oleji. Po chvilce přihodíme mrkev a pak i zbytek kořenový zeleniny. Mícháme a necháme to pěkně spojit a potom přidáme kuličky novýho koření a pepře, osolíme a přidáme tymián, bobkovej list a kapka sojovky taky neuškodí. Následně zalejem vodou, přihodíme povařený sojový plátky a dusíme pod pokličkou. A nebo to celý přendáme do pekáče a dáme píct do předehřátý trouby (to je na vás, v troubě to chytne jinej rozměr).
Až je zeleninka pěkně měkká, vyndáme z hrnce (či trouby), vyndáme kuličky koření a bobkovej list + sojový plátky a totálně rozmixujem. Rozmixovanou omáčku dáme zpět do hrnce a přidáme sojovou smetanu, nebo sojový mlíko (kolik je na vás), vymáčknem tam půlku citrónu a můžem tam nastrouhat i kus kůry z citrónu (já těm kúrám moc nevěřím) a ještě pár lžiček hnědého cukru (a nebo si ho necháme zkaramelizovat-stačí na malou rozehřátou pánvičku nasucho nasypat cukr a míchat a pak zalejt trochou vody, má to pak zas jinej rozměr). Hustit není třeba, ale pokud to máš řídký, přidej si jíšku. Pokud jsme dělali verzi v troubě, sojový plátky máme pěkně propeklý, pokud v hrnci, osmahnem si je ještě s grilovacím kořením na oleji na pánvičce.
Je dobrý si k tomu dát i brusinky a můžete si mlaskat!