Jasmínová rýže, menší lilek, půlka středně velkého pórku, balíček oliv, stroužek česneku, jedna menší cibule, sojové, či ovesné mléko…
Ještě před vařením si nakrájíme na kostky, či proužky lilek a nasolíme ho (prostě ho hoď do misky, osol a promni rukama) a počkáme pár minutek. Lilek tak pustí hořkost. Na olivovém oleji z pokrutin si osmahneme nakrájenou cibulku, po chvilce přidáme nakrájený pórek a přihodíme lilek. Zasypeme kmínem, přidáme pepř, krapet soli a sladkou papriku a společně s hrnkem sojového či ovesného mléka zamícháme, ještě přidáme pokrájené olivy a krapet sojovky a necháme podusit pod pokličkou.
Mezitím si uvaříme jasmínovou rýži:
Vařím ji vždy způsobem, že na sklenici rýže (zhruba tak dvě deci) připadne jeden a půl sklenice vody pro jednu osobu. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou a občas zamícháme dokud se nevypaří voda. Až se voda vypaří, vypneme oheň, zamícháme, přiklopíme a necháme dojít pár minut pod pokličkou, dokud není rýže měkká a lepkavá.
Až je rýže hotová, tak omáčku trošku zasypeme hraškou, aby zhoustla a můžeme podávat.