Narazil jsem v obchodě na mě neznámou japonskou houbu, tak jsem ji zkusil. Tady je moje variace…
- jedno balení shimeji hub
- cibule
- paprika bílá
- pórek
- miso pasta
- badyán, skořice, pepř, sůl
- sojová omáčka tamari
- sezamové semínko
- olivový olej
- sojové mléko
- škrob
- mořská řasa nori
Postup:
Dáme si vařit jasmínovou rýži a mezitím pokrájíme cibulku. Osmahneme na oleji ve wok pánvi, přihodíme pokrájený pórek a papriku, okořeníme lehce badyánem a skořicí (na skořici bacha ať vám neujede ruka, je to pak hnusný), pepř, sůl, zakápneme sojovkou a přidáme opláchnuté pokrájené shimeji houby. Chvilku orestujeme a zalejeme sojovým mlékem (nebo jiným rostlinným mlékem) a necháme změknout houby. Ke konci přidáme 4 lžičky miso pasty, posypeme mořskou řasou a sezamovým semínkem dle chuti a lehce zaškrobíme, ať omáčka trošku zrosolovatí. Podáváme s rýží.