A další mňamko recept z pošty..Děkujeme!
Na papriky budeme potřebovat :
- 6 menších světle zelených paprik
- cca 150 gramů sojového masa – granulát ulehčí práci – pokud nemáte, vůbec nic se neděje
- 3 malé brambory ve slupce
- sůl, pepř, majoránku, tymián
- rostlinný olej
Na rajskou omáčku:
- 2 rajské protlaky
- 1 menší cibule
- olej
- voda
- nové koření (cca 3 kuličky)
- hřebíček (cca 4 kousky)
- bobkový list ( 2 listy )
- pepř celý ( cca 4 kuličky )
- špetka soli
- špetka cukru
- špetka skořice
Postup – papriky:
Rozpálíme si troubu na cca 200 stupňů. Papriky omyjeme, okrájíme a vyndáme jádra, pokud tam zbydou nějaká semínka, vůbec nic se neděje. Mezitím si dáme vařit soju, aby jsme si ulehčili práci, hodíme tam i těch pár brambůrek ve slupce. Mě se uvařili spolu se sojou.
Až je soja měkká, slijeme vodu, vyndáme brambůrky, vyždímáme soju, dáme na prkno a krájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme i brambůrky, klidně i se slupkou.
Směs dáme do misky, zakápneme olejem, zasypeme majoránkou, osolíme, opepříme, dáme špetku tymiánu, pěkně prohňácáme a můžeme opatrně plnit papriky až po okraj.
Připravíme si pekáč, nebo zapékací mísu, vymažeme olejem, vložíme papriky a dáme péct do trouby. Pečeme, dokud se nezačne tvořit krásná hnědá kůrka, ke konci můžeme trošičku podlít vodou.
Postup – rajská omáčka:
Do kastrůlku si dáme rozpálit pár lžic oleje, vhodíme na jemno nasekanou cibulku a smažíme do zlatova. Poté přidáme dva protlaky, rychle mícháme, podlijeme hrnkem vody a přidáme koření. Podlijeme ještě druhým hrnkem vody …a na mírném plameni necháme probublávat.
Omáčku nepřelijte, vodu lijte postupně ať z toho není polévka. Já dal nakonec ještě jeden hrnek vody. Záměrně jsem nedělal jíšku, protože se vyhýbám bílé mouce a nebylo to poznat. Protlak, olej a voda šli krásně spojit.
Na rajskou stačí cca půlhodinka provaření. Nesmí to bublat jak v pekelným kotli . Citovka …ochutnáváme, propasírujeme přes jemný cedník do jiné nádoby.
Nakonec omáčku vlijeme do pekáče s hotovými pečenými paprikami a necháme dojít ve vypnuté, ještě sálající troubě. Podáváme s rýží.
Dobrou chuť! …doma mi zbyla směs na čaj data masala, která souzní s kořením na rajskou, tak jsem to tím lehce přirkmil. Pokud doma máte směs koření na čaj data masala, klidně tam špetku vsypte.