Tradiční balkánský pokrmek ve vegan provedení. Normálně se dělá z oveček, já použil sojové kostky.
Co potřebujeme?
- pytlík sojových kostek
- dvě hrstky rýže
- dvě větší bílé papriky
- jedno větší rajče
- dvě menší cibulky a jednu menší červenou cibulku
- 3 stroužky česneku
- rajský protlak, pepř, sůl, olej, vegetu, chilli omáčku, mletou sladkou papriku a čubricu (balkánská směs koření)
Postup:
Dáme si vařit sojové kostky s vegetou, až jsou hotové, pořádně vymačkáme a dáme stranou. Na oleji si osmahneme pokrájenou cibulku, česnek a papriky až zesklovatí, posléze zmírníme oheň, odstavíme a zasypeme sladkou paprikou. Promícháme, zesílíme oheň a necháme zpěnit za stálého míchání. Pak přihodíme sojové kostky, necháme spojit a potom přidáme protlak, pokrájené rajče, sůl, pepř a chilli omáčku dle chuti a zasypeme čubricou (normálně dostupná v obchodech) – nebojíme se toho, klidně i víc… No a málem bych zapomněl na rýži – přihodíme, řádně promícháme, kdyžtak přidáme vodu (2-3 deci) a dáme pod pokličku dusit. Občas promícháme a vaříme, dokud není rýže měkká. Podáváme s čerstvým chlebem.