Tak, po dlouhý době zas nějakej ten recept, prázdniny byly ulítaný, takže na inovativní vaření s focením nebyl moc čas.. Dál je indický národní jídlo, jednoduchý na uvaření a celkem i rychlý:
Ingredience:
- červená čočka 250g (nebo dle hladu)
- jedna větší cibule
- dva stroužky česneku
- dvě větší rajčata
- sojová smetana, nebo hustý sojový mlíko
- olivový olej, rostlinné máslo (alsan, nebo jiný vegan margaríny)
- čerstvý zázvor o velikosti většího palce
- chilli (celé nebo mleté), kari, kurkuma, římský kmín, koriandr, garam masala, sůl
Postup:
Na hluboké pánvi, nebo hrnci na oleji osmahnem prvně kari a chilli (dáme víc, nebojíme se) + kurkumu a římský kmín (taky se toho nebojíme), hlavně to nespalte a chilli se fakt nebojte, smažením se zmírní pálivost…Pak přihodíme pokrájenou cibuli, až zesklovatí přihodíme čočku červenou (řádně propláchnutou) a smažíme dál. Až začne průsvitnatět, zalejem půllitrem vody (nebo dle potřeby, kdyžtak pak dolejem), zamícháme a dáme pod pokličku. Mezitím nakrájíme česnek a zázvor, přihodíme a osolíme a vaříme, dokud není čočka měkká.
Vedle na rendliku si na másle osmahnem trochu římskýho kmínu a kurkumy, pak přihodíme nakrájený rajčata, zasypeme ještě koriandrem a smažíme/vaříme doměkka. Vypneme a zamícháme do dálu, přidáme ještě hrnek sojsmetany/sojmlíka, promícháme a nakonec ještě garam masalu, tak přiměřeně-přiměřeně.. Podává se s rýží, kuskusem, čapátí plackama, nebo s chlebem. Jestli to nepálí, není to ono:)