Recept na kváskový chléb od Báry…
Kvásek
- vždy žitná mouka
- vždy nechávat v lednici
- vždy odebrat čerstvý
- když nepečeme, musíme přikrmit
Chleba (večer)
- kvásek, voda, žitná mouka
- do misky si nasypeme asi dva větší hrnky žitné mouky + kvásek + vodu
- a vznikne řídké těsto připomínající palačinkové těsto
- překryjeme utěrkou a necháme přes noc kvasit
Chleba (ráno)
- odebereme si čerstvý kvásek
- osolíme (jedna čajová lžička na jeden chleba)
- kmín, semínka
- zamíchat
- pšeničná, špaldová, žitná mouka
- domícháme zbytek mouky
- že je to akorát poznáš tak, že se ti těsto odtrhne od vařečky
Pečeme:
- na 170°C v předehřáté troubě, 75 minut ve formičce na chleba, nebo na pekáči