Dnes jsem sám sebe překvapil, co se dá udělat z nouzovýho „zbavení se skoro zhnilý zeleniny“ (ne, samozřejmě nebyla zhnilá, ale už dlouho ležela ladem) a experimentálního pokusu….
Postup:
Ze všeho nejdřív si uvaříme sojové plátky, netřeba nějak chutit, na pekáči nasákne chutí dost. Mezitím si nakrájíme na tenší kolečka kořenovou zeleninu ve stejným poměru (mrkev, petržel) a hodíme na pekáč. Stejně tak si nakrájíme na tenoulinečký plátečky česnek a společně s pár žampionama hodíme taktéž do pekáče. Pěkně to v něm promícháme a až se nám udělají plátky, přidáme je do pekáče nahoru. Ještě než pekáč vsuneme do rozehřátý trouby, plátky si nakořeníme grilovacím kořením a bílým pepřem.
No a teď příjde na řadu onen čaj. Možná vám to zní bizarně, ale tak jak jsem různě přemejšlel, čím bych ten pekáč podlil a shodou okolností jsem si zrovna celý ráno vařil čaj Pu Erh (což je král černých čajů, kterej je tak desetkrát silnější než kafe a má velice léčivý účinky – ne nadarmo se mu říká čajový penicilin), a tak sem tam prostě nalil jeden hrnek jako podlejvačku a šup s tím do trouby!
Ještě jsem pak přikápl krapet oleje, tymiánu, kořenící směsi „rožnění“, světlý sojovky a soli, občas to musíte promíchat a pak jsem to zalil ještě jedním hrnkem Pu Erhu a trochou vody a až je zelenina měkoučká a nasáklá všema těma chutěma a sojový plátky do křupava, tak je skoro hotovo. Vyndáme z pekáče plátky a zbytek rozmixujeme s hrnkem ovesného mlíka na omáčku. Podáváme s houskovým knedlíkem, recept na něj najdeš třeba TADY. Díky čaji omáčka dostane správně zemitou chuť a kupodivu to jde pěkně s tou kořenovou zeleninou. Fakt mňamka!
Pu Erh koupíte v každý čajovně, když si ho budete pořizovat, doporučuju ho pít, zrovna teď je na to počasí..dodá energii a zažene bacily.