Fazole mungo je fakt chutná záležitost. Svoji chutí připomíná tak trochu hrášek lízlej sojovejma bobama, můžete si ji doma sami nechat naklíčit a tím pak znásobíte obsah bílkovin v mungu, který už samo o sobě je jeho velkým zdrojem, stejně tak jako železa a dalších vitamínů a nebo ho jíst jen tak, syrový.
Postup:
Podobně jako u jinejch luštěnin je dobrý mungo přes noc nechat namočit do vody (stačí však 4-8 hodin), jestliže si chcete zkusit nechat mungo naklíčit, přečtěte si návod TADY.
Až mungo projde noční lázní, scedíme vodu a propláchneme ho v sítu pod tekoucí vodou. Nakrájíme si jednu kapii na menší proužky a osmahnem si ji na olivovém oleji z pokrutin, po chvilce přidáme na tenší proužky nakrájene uzené tofu, zalejeme tmavou sojovkou, posypeme dvěma lžičkama hnědého třtinového cukru a restujem. Cukr se sojovkou se tak spojí v zajímavou chuť. Pak přisypem kari a nebojíme se ho tam dát víc. Nakonec přidáme mungo, podlejeme vodou, ale ne zas moc, ať z toho není polívka, ještě nezbytná špetka chilli, sůl a pepř dle chuti a přiklopíme pokličkou. Zmírníme oheň a za občasnýho míchání podusíme tak 10-15 minutek. Četl jsem, že kari zvýrazní chuť munga a je to pravda, fakt to stojí za vyzkoušení!