Dostal jsem kupu rajčat ze zahrádky a rajská polívka diktuje..
Na rostlinném margarínu si osmahneme dvě pokrájený jarní cibulky, zasypeme pár lžícema hladké mouky a uděláme si zásmažku. Až je mouka nahnědlá, zalejeme vodou a rychle mícháme, ať se neudělaj hrudky. Pak přihodíme kupu rajčat nakrájených na menší kousky, přilejeme trošku extra panenského olivového oleje, osolíme, opepříme, přidáme pár špetek rozmarýnu, oregana a vegety, pak si propláchneme quinou pod studenou vodou a přihodíme (kolik je na vás – já použil dvě větší hrsti). Dáme pod pokličku, ztlumíme oheň a vaříme / občas promícháme.
Po 20 minutách ještě přidáme agávový sirup (asi tak 3 lžičky), rozmixujeme mixérem, ozdobíme slunečnicovejma semínkama a podáváme společně s řeckejma vinnejma listama, což je specialitka, kterou sem pořídil v lidlu za čtyři pětky – jde o smotky vinných listů, které jsou plněné kořeněnou rýží a naložené v oleji. Fakt chuťovka. Daj se jíst studený, já je ohřál jen na páře a přikusoval k polévce s pěčivem.