Cuket je všude v tohle období milion, tak je čas na experimenty. A tady je jeden z nich.
Nejdřív si namočíme pytlík mandlí (nesolených, nepražených) do mističky s vodou na nějakou tu hoďku. Použijeme jednu středně větší cuketu, kterou nastrouháme na hrubo do větší mísy (bude toho hodně 🙂 ) – je třeba nastrouhanou cuketou vymačkat, ať je tam míň vody. Potom přistrouháme jedno tofu natural, rozmixujeme si na menší kousky namočené mandle (slijeme vodu) a přisypeme do mísy.
Osolíme, opepříme, přidáme dvě lžičky kypřícího prášku bez fosfátů, hrstičku majoránky a pár lžiček garam masaly.
Dále si nakrájíme na jemno jednu červenou cibuli, taky vrhnem do mísy a propasírujem tam dva stroužky česneku. Přidáme jeden hrnek polohrubé mouky a půl hrnku slunečnicového oleje, zalejeme jednou deci červeného vína (použil jsem merlot) a pořádně zamícháme.
Výslednou hmotu rovnoměrně rozprostřeme do vymaštěného pekáče, vysypaného strouhankou a dáme do předehřáté trouby péct 20-30 minut. Průběžně kontrolujeme a pícháme do toho špejlí, jestli to náhodou není hotový dřív/pozdějc.