20th Pro2011

Jarní závitky

by Veganosaurus Rex

Venku kvete kvítí, pupeny raší, vlahý vánek nás ovívá, prostě je venku jaro jak má být. Nějak tu zimu přece musíme přežít 🙂

Tradiční asijská specialitka, která se používá spíše jako předkrm, ale úplně v klidu postačí na hlavní chod. Ze všeho nejdřív zajděte do lokálního čínského/vietnamského obchůdku a kupte si rýžový papír (stojí to asi 30 korun a je jich tam v balení požehnaně). Dále budem potřebovat mrkev, salát, uzené tofu (můžeme zaměnit za tempeh, klaso, či cerii – kterou jsem zrovna použil já), malej pórek, sojovku, pálivou omáčku a olej.

Mrkev a cerii (tofu,tempeh, či cokoli jinýho) si nakrájíme na velice tenké proužky, skoro až vlásečkovitého vzezření, pórek nakrájíme na jemné kolečka a salát natrháme na malé kousky. Všechno si to dáme pěkně do mističek a dáme vařit vodu.

Voda stačí aby byla vlažná, budeme v ní namáčet rýžový papír. Aby se nám lépe namáčel, je vhodný větší pekáč, do kterého si pak vodu přelejem a namáčíme v něm, každý kousek po dobu asi 30 vteřin a pěkně opatrně, ať se nám nepotrhá. Pak ho vytáhnem a rozprostřeme na desce, u dolního kraje potřeme sósem (vyrobil sem z ostrého kečupu – neměl sem thai omáčku, harissy, sojovky a kapky oleje a pak pěkně zamíchat), pak dáme proužky mrkve, cerie (tofu,tempehu,či jiného), kápnem sojovku, dáme pórek, pár trhanců salátu a motáme. Pro větší úspěch se koukněte na TOHLE VIDEO (dej si to na čas 1:40, tam začíná motání-recept ve videu není veganský), jak se to má správně motat. 🙂 Pak takhle umotáme závitků, kolik potřebujem a dáme si nažhavit pánev, do které dáme povícero oleje (závitek by měl v oleji aspoň do třetiny ležet), chuťově lepší a zdravější bude olivový (z pokrutin např.) a smažíme. Hlídáme si to a opatrně závitky obracíme, ať sou ze všech stran pěkně stejně.

Až sou pěkně do křupava, necháme je trochu okapat od oleje a podáváme s miskou čisté jasmínové rýže a do další mističky si dáme tmavou sojovou omáčku na máčení (nebo si můžete udělat více různých omáček). Tenhle recept není úplně pravej, správně by tam měl bejt naložený zázvor, lístky máty, sojové výhonky, čínské houby, apod.. Ale je na vás, co si tam dáte. Dobrou chuť!

One Response to “Jarní závitky”

  • veganodaktylator

    Ještě mám zprávu od půlvietnamce, že se rýžový papír namáčí v pivu, že prý pak dostane lepší šmak a že se závitky nemusí smažit a můžou se dát do trouby zapíct a jsou tak i míň mastný.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).