Řízky z jednoho sobotního odpoledne..
Marináda:
- olej (jakýkoli), toho se dává nejvíc
- med (lipový, bezový,..NE včelí!)
- sojovka (sladká i klasik)
- a koření dle gusta: sušený česnek, grilovací koření, sůl, bazalka, nebo dobromysl, může bejt i tymián, sladká paprika, klidně i trocha muškátového oříšku, pro pálivce třeba chilli, pepř, nebo pálivou papriku
Uvaříme si sojové plátky (nebo můžeme použít robi plátky), řádně vymačkáme a pak naložíme do marinády do uzavíratelné misky, tak, aby se v marinádě celé koupaly. Dáme do lednice, ideální doba v lednici je tak den-dva, ale dá se připravit i po půlhodinové koupeli 🙂 Jen to není tak ono.. Je dobré misku čas od času otočit dnem vzhůru, aby se marináda promíchala.
Poté obalíme v těstíčku z mouky a vody (či hrašky, nebo jiné obdoby) a ve strouhance a smažíme na pánvi s olejem. Jako příloha bramborová kaše (klasika – brambory, sojové mléko, rostlinné máslo, sůl, mixér), na talíři řízky pokapeme citronem a jíme. Tohle jídlo nepatří mezi zdravou výživu, ale občas si můžeme přece dopřát i nějakou tu čuňačinku! 🙂