Baba Ghanoush
Specialita Levantu (Libanon, Palestina, Izrael, Jordánsko, …), kterou jsem nedávno chutnal u kamaráda podle receptu získaného v Palestině, mi přišla jako zajímavý zpestření a umístila se tak vedle receptu na hummus, jakožto „pochoutkový příbuzný“… No a koneckonců, není to nic složitýho.
Vezmeme si lilek, omejeme, a celý ho propícháme špejlí dokola kolem. Zapneme si hořák na sporáku (je třeba mít plynový) a na přímém ohni ho zhruba 5 minut otáčíme – jednou rukou držíme za šťopku, druhou rukou prstama přidržujeme, hlavně se nespalte – dokud není slupka rovnoměrně popálená. Poté dáme na olejem potřený pekáček do předehřáté trouby a pečeme 20-30 minut. Je třeba lilek otáčet i na pekáči a pečeme dokud není pěkně měkký – což zjistíme tím, že do něj třeba píchnem špejlí.
Až je lilek hotov, rozkrojíme ho a necháme chvíli vychladnout, poté vydlabeme vnitřek a dáme do mísy. Pár kusů šlupky tam vadit nebude. Přidáme 4 čajový lžičky tahini (sezamová pasta), jeden menší stroužek česneku, špetku soli, špetku drceného kmínu, vymačkanou šťávu z půlky menší limetky, lžičku extra panenského olivového oleje a vše rozmixujeme mixérem.
Na pekáček, na kterém jsme dělali lilek, si dáme rozpéct do předehřáté trouby libanonský chleba / pitu, který jsme rozčtvrtili jako pizzu a následně cípečky namáčíme v této pochoutce, kterou podáváme tak, že do pasty uděláme rýhu a polejeme lehce extra panenským olivovým olejem a lehce posypeme koriandrem. Mňamka!
MŇAM 😮 Zní to geniálně… Musím využít plynový sporák doma, než se odstěhuju!
nejenom že zní ale i chutná!
delali sme to s domacim lnenym tahini (vzhlledem k tomu ze len vypada podbne ak sezam, a pohoda… hroznej narez 😀 s capatama
Předpokládám, že místo kmínu myslíte asi římský kmín, ne? 🙂 Docela zásadní informace.
No jistě! Do asijských jídel patří jedině kumín neboli římský kmín!
Pěkný recept, jen jsem se pozastavil nad formulací „Zapneme si hořák na sporáku (je třeba mít plynový)“ a představil jsem si chudáka, který by tuto informaci nedostal a snažil se lilek marně opékat nad elektrickým či indukčním sporákem.:-)