24th Říj2012

Baba Ghanoush

by Veganosaurus Rex

Specialita Levantu (Libanon, Palestina, Izrael, Jordánsko, …), kterou jsem nedávno chutnal u kamaráda podle receptu získaného v Palestině, mi přišla jako zajímavý zpestření a umístila se tak vedle receptu na hummus, jakožto „pochoutkový příbuzný“… No a koneckonců, není to nic složitýho.

Vezmeme si lilek, omejeme, a celý ho propícháme špejlí dokola kolem. Zapneme si hořák na sporáku (je třeba mít plynový) a na přímém ohni ho zhruba 5 minut otáčíme – jednou rukou držíme za šťopku, druhou rukou prstama přidržujeme, hlavně se nespalte – dokud není slupka rovnoměrně popálená. Poté dáme na olejem potřený pekáček do předehřáté trouby a pečeme 20-30 minut. Je třeba lilek otáčet i na pekáči a pečeme dokud není pěkně měkký – což zjistíme tím, že do něj třeba píchnem špejlí.

Až je lilek hotov, rozkrojíme ho a necháme chvíli vychladnout, poté vydlabeme vnitřek a dáme do mísy. Pár kusů šlupky tam vadit nebude. Přidáme 4 čajový lžičky tahini (sezamová pasta), jeden menší stroužek česneku, špetku soli, špetku drceného kmínu, vymačkanou šťávu z půlky menší limetky, lžičku extra panenského olivového oleje a vše rozmixujeme mixérem.

Na pekáček, na kterém jsme dělali lilek, si dáme rozpéct do předehřáté trouby libanonský chleba / pitu, který jsme rozčtvrtili jako pizzu a následně cípečky namáčíme v této pochoutce, kterou podáváme tak, že do pasty uděláme rýhu a polejeme lehce extra panenským olivovým olejem a lehce posypeme koriandrem. Mňamka!

11 Responses to “Baba Ghanoush”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.