VEGANODAKTYL

Pečené brambory s brokolicí

Copak umlčí křik břicha? – Tenhle recept od Daníka! O co vlastně tedy jde – pečené brambory s brokoličkou polité balšámkem a k tomu salátek. Budete potřebovat brambory, brokolici, slunečnicový a olivový olej, hrášku pikant na obalování a hrášku jemnou na huštění, soy mlíko, cibuli, grilovací a salátové koření, ledový salát, ocet a já do salátu přidal ještě Sheese mozzarellu.

První zřejmě zapneme troubu a necháme si jí nahřát, no my nemáme nikde napsány na troubě stupně, takže to prostě nažhavte na horko. Na plech rozložíme nakrájené, omyté, avšak neoloupané, brambory a brokolici, posypeme grilovacím kořením, zalijeme troškou olivového oleje a hodíme do trouby, nezapomeňte to čas od času čekovat, hotovo je, až brambory změknou a brokolice je křupavoučká.

Teď se vrhněme na balšámek. Do hrnce vlijeme trochu slunečnicového oleje a až se rozpalí tak šup tam s cibulkou, kterou zasypeme hráškou pikant. Necháme chvilku posmažit a pak podlijeme vodou – záleží na Vás, jaké množství budete chtít omáčky udělat. Přidáme ještě tři polévkové lžíce sojového mléka v prášku, rozmícháme a postupně dohušťujeme jemnou hráškou. Až dosáhneme kýžené hustoty (každý to má přeci rád jinak), omáčku osolíme a přidáme majoránku. Chvilku ještě necháme probublat a vypínáme hořák.

Salátek tu máme k osvěžení této hutné kombinace a je to vskutku rychlovka. Opláchneme ledový salát, nakrájíme listy na menší kousky a do mísy s nimi. K tomu nakrájíme na kostičky přiměřené množství mozzarelly (může být jakýkoliv jiný druh, ale tenhle mi přijde do salátu nej), posypeme salátovým kořením, zakapeme olivovým olejem a zhruba třemi čajovými lžičkami octa a pořádně promícháme. Samosebou dosolujem a dooctujem dle chuti.

Brambory s brokolicí by už měly být, takže to všechno hodíme na talíř. Pečené brambory s brokolicí pěkně na levou stranu plytkého talíře, salátek na stranu druhou a brambory pokypeme balšámkem. Rozložení ale můžete měnit dle aktuální nálady, potřeby, pnutí, jak je ostatně vidět na fotce…

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign