VEGANODAKTYL

Bambusová kráva

Když sem viděl balíček falešnýho „hovězího“ masa, nedalo mi to to nevyzkoušet. Na tuto bizarnost a na spoustu dalších (jako seitanový prase, moučný krevety, falešný ryby, různé druhy tofu, atd) narazíte v Praze na asijské tržnici Sapa, či v případě zájmu i u vegshop.cz.

Budeme tedy potřebovat (3lidi):

pytlík falešného hovězího (plátky), bambusové výhonky (koupíte v čínských/vietnamských samoškách), jednu větší cibuli, jasmínovou rýži, 2 rajčata, bazalku, gyros koření, grilovací koření, pepř, sůl, slabší sojovou omáčku.

„Maso“ namočíme na 15 minut do okořeněné, či obujónované (bacha, ne všechny bujony jsou veganské) vařící vody a poté z „masa“ vymačkáme vodu co to dá. Rozpálíme si cibulku na oleji s grilovacím kořením a po chvilce přidáme na malé kousky nakrájený bambus a přidáme podle chuti pepř a sůl. Zalijeme troškou vody a chvíli podusíme. Až bambus trochu změkne, přidáme „maso“ nakrájené tlustší proužky, gyros koření, rajčata a bazalku a zakápneme světlou sojovou omáčkou. Dusíme pod pokličkou, občas promícháme a mezi tím si uvaříme jasmínovou rýži. Vařím ji vždy způsobem, že na sklenici rýže (zhruba tak dvě deci) připadne jeden a půl sklenice vody pro jednu osobu. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou a občas zamícháme dokud se nevypaří voda. Až se voda vypaří, vypneme oheň, zamícháme, přiklopíme a necháme dojít pár minut pod pokličkou, dokud není rýže měkká a lepkavá.

 

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign