VEGANODAKTYL

Mrkvovo-celerovo-pórková pomatlánka z domácí sojanézy

Postup

Na přípravu sojanézy je potřeba smíchat daný poměr sójové mouky (25 g), vody (100 ml) a slunečnicového oleje (150 g – toho ale může být klidně trošku míň, ať to není tolik mastný). Já použila trojnásobné množství ingrediencí.  Sójovou mouku dáme do kastrůlku, zalejeme horkou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu.  Takhle mícháme na mírném ohni min. 20 minut (aby se mouka pořádně provařila) až do vzniku husté kaše. Po uvaření dáme vychladnout a po vychladnutí  vetřeme olej, až nám konzistencí připomíná majonézu.  Tak, a základ máme hotový, teď záleží jen na nás, jestli z něj chceme vyrobit férovou sojovou tatarku, pomazánku nebo třeba bramborovej salát.

Např. na sójovou tatarku do této hmoty stačí přidat najemno nakrájenou cibulku a nějakou tu sterilovanou okurku, určitě můžeme přidat i lák z okurek a lžičku hořčice (s tou to moc nepřehánět), pepř a sůl. Poměr nechám na vás.

Na pomazánku, kterou jsme zkoušely my, jsme do vzniklé hmoty vmíchali trochu láku z okurek a přidali nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, kterou jsme ještě před tím trochu osmahli na oleji (proto v tomhle případě při přípravě sojanézy použij trošku míň oleje, než je uvedeno). Z úsporných důvodů jsme tam frkli taky pár uvařenejch nastrouhanejch brambor, co zbyli od oběda. A pro zvýraznění chuti jsme přidali ještě najemno nakrájenej pórek, trošičku hořčice, oregáno a samozřejmě sůl a pepř. Už toho doma víc nebylo, ale určitě by se dala přidat spousta dalších dobrot. Kolega v práci ochutnával, trošku pokapal citrónem a hned to mělo zase jiný grády. Takže zkoušejte, experimentujte, fantazii a chutím se meze nekladou..

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign