21st Úno2012

Paráthy

by Baobab

Paráthy jsou indické placky, které jsou u nás známy spíše přez hnutí Haré Krśna. Avšak v posledních letech se začínají připravovat i v mnohých čajovnách. Pro svou jednoduchost jsou rychlou a vydatnou sváčou ale i klidně nějakým hlavním chodem – jak tomu bývá často u mě.

Ingredience:
hrnek polohrubé mouky
voda
kari koření
garam masala (lze vynechat či nahradit oregánem, thymiánem atd..)
1polev lž.soli

Náplň:

kyselé zelí
tofu naložené pár hodin v solném nálevu (alternativa balk. sýra)
olivy
cokoliv…

Příprava:
Do mísy si hodíme hrnek mouky do kterého dodáme koření (poměr nechám čistě na vás, ale já rozhodně nešetřím) a sůl a dolejeme vodou. Tady velký pozor. Vody není třeba moc. Stačí ji tolik abychom vytvořili těsto které se nesmí trhat a nesmí se lepit. Když máme hotovo. Odtrhnetme kousek těsta, který následně roválíme na placku o průměru cca 14-17cm ale není nutno. Velikosti se meze nekladou. důležité je, aby těsto bylo rozváleno opravdu na HODNĚ tenkou vrstvu (ale ne zase do průhledna aby se nám pak placka netrhala).
Do jedné poloviny vložíme jakoukoli náplň co jsme si připravili. Pokud jsme si naložili tofu tak je třeba jej nastrouhat. Pokud kyselé zelí či jinou konzervovanou zeleninu, je třeba maximálně odstranit jakoukoli přebytečnou šťávu ať nám to posléze nedělá neplechu na pánvi. V jedné polovině uložíme náplň tak, aby jsme ji měli cca 2cm od okraje. Poté přehneme prázdnou polovinu přes plněnou a pozahýbáme kraje. Je třeba kraje doslova slepit k sobě ať při smažení nic neuteče. je fajn to třeba protlačovat vidličkou nebo pořádně to pressovat prsty.

když si takto vytvoříme pár placek, jdeme smažit. Je důležité aby placky byly potopeny v oleji tak ať jsou ponořeny i okraje. Tento problém, nám dobře vyřeší friťák jinak placky musíme smažit oboustranně (tzn. obracet).

Když máme-jíme…

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).