VEGANODAKTYL

Tempeh čína s bambusem

Tempeh je fakt lahůdka, pro mě velice sváteční jídlíčko. Tento produkt z fermentovaných sojových bobů je vhodným zdrojem proteinů, vlákniny a vitamínů a navíc je fakt neuvěřitelně dobrej. Stejně tak bambusový výhonky!

Pro tuhle čínu budem potřebovat:

Tempeh (smažený, či uzený), bambus (v nálevu), rajčata, žampiony, cibuli, česnek,  slunečnicové a tykvové semínka, čínské nudle, či jasmínovou rýži, sojovou omáčku, třtinový cukr (hnědý), sůl, nori vločky (mořské řasy), pepř, chilli, sladkou papriku, olivový olej z pokrutin.

Postup (dvě porce):

Zakápneme wok pánev olivovým olejem a až se rozehřeje, přidáme jednu středně velkou na proužky nakrájenou cibulku a až zesklovatí, přisypeme několik špetek sladké papriky. Až zpění, přidáme  nakrájený česnek na malé plátky, poté na menší kousky nakrájené žampiony (já použil jednu větší plechovku-čerstvé jsou lepší) a bambus (koupíte v samoškách u číňanů, ale i normálně v obchodě), který jsme si nakrájeli na tenčí kolečka. Podlijeme menší sklenicí vody, přidáme dvě lžíce sojové omáčky, dvě lžičky třtinového cukru, jenom trošičku osolíme, přidáme špetku chilli a pepře a chvilku restujeme. Až nám bambus změkne a nasákne chuť omáčky, přidáme nakrájenou půlku tempehu (smažený, či uzený-to je na vás-já použil smažený), na proužky nakrájená rajčata, dvě lžíce nori vloček a posypeme hrstí semínek. Ztlumíme oheň, přidáme trochu solamylu, aby jídlo získalo mazlavější vzhled tolik typický pro čínská jídla a zároveň se tak zahustila naše omáčka a necháme dojít.

Mezitím si připravíme čínské nudle. Je jich několik druhů, já osobně preferuju ty tlustší, či rýžové. Nudle zalijeme horkou vodou, dokud nezměknou, scedíme a pak vhodíme na rozehřátou pánev zakápnutou olivovým olejem. Mícháme, dokud nudle trochu neztmavnou a už máme hotovo. Místo nudlí se také hodí výborná jasmínová rýže. No a nezbývá už nic jiného než vzít hůlky a celé to sníst!

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign