VEGANODAKTYL

Kouzlení z agaru

Jak využít rostlinou želatinu z mořských řas…

Ingredience:

košíčky:

  • namočený mák-minimálně 12 hodin
  • vlašské ořechy namleté
  • kokosový olej
  • oblíbené sladidlo – použila jsem tentokrát javorový sirup

přeliv:

  • agar
  • voda
  • čerstvá ovocná šťáva – já si odšťavnila hrušku
  • kousky ovoce – použila jsem hrušku a jablko
  • citronová šťáva z citronu
  • karob na podkovu

Postup:

Začneme spodní náplní do košíčků. Mák si scedíme a propláchneme vodou. Necháme pořádně okapat a pak ho tyčovým mixerem trochu narušíme. Přidáme k máku namleté ořechy, rozpuštěný kokosový olej (není nutností) a sirup podle chuti. Vzniklou hmotou plníme silikonové košíčky do 2/3. Klidně do roviny, nemusíte tvarovat důlek, důležité je pořádně hmotu utlačit.

Teď si připravíme agar, ale pozor ne podle návodu, protože po zchladnutí budeme přidávat ještě šťávu. Takže na návodu je 10g agaru na 1l vody. My použijeme poloviční množství vody a bude nám stačit 2,5g agaru (kávová lžička) a tedy použijeme 125ml vody. Agar s vodou přivedeme k varu a odstavíme, necháme chladnout na teplotu příjemnou na kůži. Pokud agar zkoušíte poprvé, možná vás překvapí vůně mořské soli. Po zchladnutí do agaru přidáme 100ml čerstvé šťávy,do které jsme nakapali trochu citronu, aby nám nezhnědla. Směs šťávy a agaru promícháme a ihned zaléváme košíčky, které jsme si mezitím naplnili kousky ovoce, také zakapané citronem. A hotovo. Agar vám ztuhne před očima, ale můžete ho dát na pár minut do lednice.

Trochu zbylého agaru se šťávou jsem nalila do formiček jen tak bez ovoce a dcera chtěla podkovičku. Tu jsme vyskládali pokrájeným ovocem a ke šťávě ještě přidali karob.

Variací, co vytvořit z agaru je nepřeberně mnoho.  Využijete ovoce, šťávy, ořechy, ale i zeleninu a koření…

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign