VEGANODAKTYL

Topinambur do salátu

Slunečnice topinambur je opomíjená kořenová zelenina jemné oříškové chuti. Dá se jíst syrová, dusit, vařit, zapékat. Hlízy rychle zasychají, již během týdne, ale zvládají i velké mrazy a během celé zimy až do časného jara si je můžeme čerstvé vykopávat. Obsahují ovocný cukr (především inulin), minerální látky, železo, křemík, vápník.

Potřebujeme:

  • topinambur
  • mrkev
  • citronová šťáva, stačí půl citronu
  • pórek
  • celer
  • česnek
  • petrželová či celerová nať, nebo jiné zelené
  • pažitka
  • dýňové semínko
  • oblíbený olej za studena lisovaný
  • černou sůl
  • pepř nebo jiné oblíbené koření

Topinambury si důkladně omyjeme a očistíme kartáčkem. Pokud máte topinambury čerstvě nakopané, nemusíte ani loupat. Po nastrouhání, ihned zakapeme topinambury citronovou šťávou, aby nezhnědly. Zbytek surovin nastrouháme, nakrájíme, nasekáme. Smícháme dohromady a necháme nějaký čas uležet a propojit v lednici. Dobrou chuť.

Sdílej recept:

© VEGANODAKTYL – veganské recepty | JelenStudio.cz webdesign