Bílkovinová meganálož na takový to nedělní vaření…
Co je potřeba (4 porce):
- 200g munga
- půlka uzeného tofu
- dvě nožky řapíkatého celeru
- jedna střední cibule
- dva stroužky česneku
- 300g špaldy (jako příloha)
- kari, tymián, sůl, pepř, sojová omáčka, alsan (nebo jiný rostlinný tuk/margarín), lipový med
- malá plechovka hrášku
- dvě hrsti sladké kukuřice
- dvě rajčata
- jedna zelená paprika
Postup:
Den před vařením si namočíme mungo přes noc, před vařením slijeme vodu a propláchneme. Pokrájíme si cibulku a česnek, dáme osmahnout do hrnce na alsanu (nebo na jiném rostlinném tuku/margarínu), pak přihodíme pokrájenou papriku, na menší měsíčky pokrájené řapíky celeru, na proužky nakrájené tofu, opepříme, osolíme, osojovkujeme, přidáme dvě lžičky lipového (nebo jiného rostlinného) medu a mícháme. Až je to tak nějak spojený, přihodíme mungo, špetku tymiánu, velkou špetku kari, promícháme a zalejem vodou (asi 0,3 l), znovu promícháme a dáme pod pokličku dusit.
Mezitím si dáme vařit špaldu (záleží jakou máte, na obalu bude nějaký info určitě), naše se vařila 20 minut ve slané vodě. Obojí občas zamícháme a ke konci přihodíme do mungo směsi hrášek a hrst kukuřice, pokrájený rajčátka, klidně vypneme plamen a necháme dojít pod pokličkou. Hotovou směs podáváme se špaldou.