02nd Kvě2013

Dort tří barev

by Noi

Dort tří barevTy maminky umí zázraky.. i když si nejdřív myslí, že dort bez vajec není dort, vykouzlí pak takovou nádheru.. a ta lahoda!

Na korpus budeme potřebovat:

  • 3/4 hrnku cukru
  • 5 lžic oleje / nebo vege-margarinu
  • 1 lžička vanilkového cukru /nebo cukru s vanilkou/
  • 1 zralý dobře rozmačkaný banán
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1 lzička prášku do pečiva
  • 1/4 lzičky soli
  • 1/2 hrnku kokosového nebo sojového mléka

Do větší mísy nasypeme všechny sypké suroviny, přidáme rozmačkaný zralý banán, olej a kokosové (to jsme použily my) nebo sojové mléko a pořádně promícháme. Konzistence těsta by měla být spíše řidší, aby až se nalije do formy, se těsto pěkně samo rovnoměrně rozeběhlo. My měly těsto hustší, proto jsme přidaly ještě trochu oleje (asi 2 lžíce). V opačném případě bychom přidávaly polohrubou mouku. Jakmile má těsto ideální konzistenci, nalijeme ho do olejem nebo vege-margarínem vymazané a polohrubou moukou nebo strouhaným kokosem vysypané dortové formy. Tu pak dáme do předem vyhřáté trouby na cca 20 minut při teplotě 180°C. Že je korpus hotový, poznáme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed korpusu – pokud ji vytáhneme a je na ní přilepené těsto, je potřeba korpus ještě nějakou dobu v troubě nechat. Ideálně bychom měly špejli vytáhnout čistou.

Než se ale korpus upeče, můžeme si připravit pudinkovou vrstvu. Tu vytvoříme jednoduše tak, že připravíme vanilkový pudink dle návodu spolu s půl litrem kokosového nebo sojového mléka. Vzniklým pudinkem pak korpus (který je stále uvězněný v dortové formě) přelijeme.

Po vychladnutí pudinku dáme na vrch dortu ovoce dle chuti a podle návodu na pytlíčku si připravíme želé z agar-agaru, kterým ve vhodnou chvíli ovoce pomalu přelijeme. Po ztuhnutí želé dáme celý dort vychladnout do lednice. Lepší chuť má samozřejmě druhý den, kdy je uleželý, ale kdo by to vydržel, že? Vyprostíme ho ze sevření dortové formy a a voilà! Krasavec 🙂

DSCN9477

 

 

187 Responses to “Dort tří barev”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.