02nd Kvě2013

Dort tří barev

by Noi

Dort tří barevTy maminky umí zázraky.. i když si nejdřív myslí, že dort bez vajec není dort, vykouzlí pak takovou nádheru.. a ta lahoda!

Na korpus budeme potřebovat:

  • 3/4 hrnku cukru
  • 5 lžic oleje / nebo vege-margarinu
  • 1 lžička vanilkového cukru /nebo cukru s vanilkou/
  • 1 zralý dobře rozmačkaný banán
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1 lzička prášku do pečiva
  • 1/4 lzičky soli
  • 1/2 hrnku kokosového nebo sojového mléka

Do větší mísy nasypeme všechny sypké suroviny, přidáme rozmačkaný zralý banán, olej a kokosové (to jsme použily my) nebo sojové mléko a pořádně promícháme. Konzistence těsta by měla být spíše řidší, aby až se nalije do formy, se těsto pěkně samo rovnoměrně rozeběhlo. My měly těsto hustší, proto jsme přidaly ještě trochu oleje (asi 2 lžíce). V opačném případě bychom přidávaly polohrubou mouku. Jakmile má těsto ideální konzistenci, nalijeme ho do olejem nebo vege-margarínem vymazané a polohrubou moukou nebo strouhaným kokosem vysypané dortové formy. Tu pak dáme do předem vyhřáté trouby na cca 20 minut při teplotě 180°C. Že je korpus hotový, poznáme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed korpusu – pokud ji vytáhneme a je na ní přilepené těsto, je potřeba korpus ještě nějakou dobu v troubě nechat. Ideálně bychom měly špejli vytáhnout čistou.

Než se ale korpus upeče, můžeme si připravit pudinkovou vrstvu. Tu vytvoříme jednoduše tak, že připravíme vanilkový pudink dle návodu spolu s půl litrem kokosového nebo sojového mléka. Vzniklým pudinkem pak korpus (který je stále uvězněný v dortové formě) přelijeme.

Po vychladnutí pudinku dáme na vrch dortu ovoce dle chuti a podle návodu na pytlíčku si připravíme želé z agar-agaru, kterým ve vhodnou chvíli ovoce pomalu přelijeme. Po ztuhnutí želé dáme celý dort vychladnout do lednice. Lepší chuť má samozřejmě druhý den, kdy je uleželý, ale kdo by to vydržel, že? Vyprostíme ho ze sevření dortové formy a a voilà! Krasavec 🙂

DSCN9477

 

 

13 komentářů to “Dort tří barev”

  • Jakub

    nádhera

  • Jakub

    „ještě bych chtěl poradit kdo hodně peče z bílé mouky a je to možné je lepší použít špaldovou , dělal jsem takhle štrůdl a chuťově narostl do jiných rozměrů . špaldová mouka je plná živin a určitě se vyplatí jí používat http://www.energyvita.cz/spaldova-mouka-celozrnna-jemne-mleta-1kg-bioharmonie/d-70977/

  • Jakub

    Bílé pečivo – bílá mouka vytvoří na povrchu střeva jakýsi lepkavý šlem, který zamezuje jak správné peristaltice, tak dostatečnému vstřebávání živin. Ještě teplé moučné výrobky navíc jak známo způsobují nadýmání. V konečném důsledku může mít nadmíra bílé mouky vliv na postupné snižování imunity organismu.

    Bílá mouka je prostě plnidlo (z chemického hlediska vlastně především škrob) bez větší biologické hodnoty, jelikož vlivem průmyslového zpracování přišla takřka o 100 % všech důležitých vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Tyto nutričně hodnotné látky se totiž nacházejí převážně v tenké vrstvě pod obilnou slupkou, která právě díky důkladnému strojovému oddělování obilných slupek končila většinou jako potrava pro chovná zvířata nebo v minulém století dokonce v odpadu.

    http://www.vlaknina.estranky.cz/clanky/vlaknina.html omlouvám se za muj poslední spam

    dort je krásný

  • noi

    jop! díky za tip, určitě je to zdravější varianta. I přesto mamka hlavně mile překvapila. Nejspíš i sebe 🙂

  • to je krasavec!

  • Lenka

    Ahoj, chystám se ho teď brzo péct jako dárek k narozeninám. Chci se zeptat- jak vysoký je cca korpus z tohohle množství surovin na těsto? Upravila jsem si recept a ráda bych do něj ještě udělala ještěovocný tofu krém, jen potřebuju vědět, zda-li je dost silný na to, ho rozříznout a naplnit krémem, či musím upéct takové korpusy dva. Prosím, spěchá to. Děkuju moc za odpověď!

  • Pája

    Ahoj, děkuju za recept, pochutnala si celá rodina od mamky až po dědu! 🙂 Zvlášť ten korpus je teda eňo ňuňo.

  • Macik

    Děkuji za recept, použila jsem bezlepkovou mouku Jizerku-zlatý obal a povedl se. Přidala jsem do těsta
    ještě 4 lžíce kokosu.
    Napadlo mě, že s rozinkami a dalšimi přísadami by se jen z korpusu udělal dobrý perník.

  • Hanka

    Dort jsem si oblíbila, peču ho vždy, když se naskytne nějaká slavnostní příležitost. Naposledy s malinami a čokoládovým pudingem. Je opravdu skvělý!

  • Lada

    ahoj, hledám co právě slavnostního připravím pro slavnostní nedělní návštěvu a tenhle dortík zaručeně vyhrává 🙂 nejsem fanda bílé mouky cukru, takže jen vyměním za špaldu a pšeničný sirup….

  • Dendulie

    Muzu se zeptat na ten agar, jestli jste pouzila cely ten balicek 10g? Dekuji 🙂

  • Denisa

    Chuťově je dort velmi velmi dobrý, ale co mne nemile překvapilo byla výška korpusu. Měl snad jen 1 cm, takže jsem jich musela dělat více, aby dort měl vůbec svou obvyklou výšku. Při dělání dalších korpusů jsem zdvojnásobila množství a bylo to rozhodně mnohem lepší. 🙂

  • Linda

    Dortik byl perfektni!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).